Chemia do gastronomii
Po wielu miesiącach zamknięcia branża gastronomiczna znów działa, a my ponownie możemy cieszyć podniebienie jadając w barach i restauracjach. Aby konsumpcja stacjonarna była bezpieczna, konieczne jest jednak zachowanie reżimu sanitarnego. Częsta dezynfekcja stolików oraz zapewnienie dystansu między gośćmi to podstawa przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się koronawirusa. W gastronomii jakość i smak serwowanych dań, są równie ważne jak czystość i higiena. W sklepach i hurtowniach środków czystości dostępna jest cała gama preparatów dedykowanych gastronomii. Jak wybrać najlepsze i najskuteczniejsze płyny do mycia naczyń, środki do usuwania tłuszczu czy czyszczenia przypalonych powierzchni? Czym umyć mroźnię bez konieczności wyłączania jej? Jaki jest skuteczny środek do mycia i dezynfekcji blatów roboczych w lokalach gastronomicznych?
Płyn do mycia naczyń – gastronomiczny must have
Niezależnie czy prowadzimy z małą gastronomię i myjemy naczynia w zlewozmywaku, czy dużą restaurację i dysponujemy profesjonalną zmywarką – klasyczny płyn do mycia naczyń jest niezbędny w każdej kuchni. Dobry płyn do ręcznego mycia naczyń nadaje się również do czyszczenia różnego rodzaju pojemników, przyrządów oraz urządzeń w masarniach, cukierniach oraz piekarniach. W ofercie hurtowni środków czystości PON-PRAN, dostępne są produkty znanych i lubianych marek. Szczególnie polecamy płyny do mycia naczyń wymienione poniżej:
– FORLUX NAE 508 CYTRUS
– BOBEREX SP06 TENZI – koncentrat do mycia naczyń
– MEDISEPT Diament Lemon – płyn do mycia naczyń
– FAIRY professional lemon – płyn do naczyń
– LUDWIK – płyn do naczyń bezzapachowy, bezbarwny
– TENZI TRIC – płyn antybakteryjny do mycia naczyń
– SWISH DISH – kanadyjski płyn do mycia naczyń
Silnie przypalone powierzchnie – codzienność w gastronomii
Rożen, piekarnik, piec, kuchenka gazowa, grill, ruszt, spody garnków i patelni – to tylko część powierzchni, które ulegają w kuchni częstym zabrudzeniom, poprzez silnie zapieczone resztki organiczne i tłuszcz. Specjalistyczne środki przeznaczone do stosowania w branży gastronomicznej mogą przywrócić im czystość i blask. Na trudne do usunięcia przypalenia, rekomendujemy silnie działające i wysoce skuteczne preparaty:
– MEDICLEAN 530 – pianka do czyszczenia i odtłuszczania przypalonych powierzchni
– FORLUX GRILL – płyn do przypalonych powierzchni
– VOIGT – preparat do usuwania silnych zabrudzeń i przypaleń
– ECOLAB GREASECUTTER PLUS – do czyszczenia silnie zatłuszczonych i przypalonych powierzchni
Zmora gastronomii – wszechobecny tłuszcz
Tłuszcz może być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest elementem naszej diety, składnikiem jedzenia. Niestety, tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, co w znacznym stopniu utrudnia jego usunięcie z zabrudzonej nim powierzchni. Z pomocą przychodzą środki, dzięki którym tłuszcz rozpuści się, co umożliwi jego usunięcie. Wśród odtłuszczaczy prym wiodą:
– Odtłuszczacz MEGILO
– FORLUX KGC 514 płyn do kuchni
– MEDICLEAN 570 All – do mycia i odtłuszczania
– SWISH – Super Clean
Powierzchnie zmywalne w gastronomii
Codzienne mycie powierzchni zmywalnych, jak: blaty robocze, podłogi, lady, stoły, krzesła, ramy – również wymaga użycia odpowiedniego detergentu . Oprócz zachowania czystości, ważna jest tu również dezynfekcja. Specjaliści hurtowni środków czystości Pon-Pran z Wrocławia, rekomendują produkty:
MEDISEPT VELOX® TOP AF NEUTRAL
TENZI, GRAN QAT GT płyn do mycia i dezynfekcji stołów i blatów
SWISH FOOD SERVICE – płyn myjąco-dezynfekujący
Chłodnie i mroźnie gastronomiczne
Szczególnie kłopotliwe w gastronomii jest mycie lodówek i zamrażarek. Warto wiedzieć, że istnieją specjalistyczne preparaty, które umożliwiają ich skuteczne mycie bez konieczności wyłączania/rozmrażania. Poniżej przykłady takich środków:
DIVERSEY Suma Freeze D2.9 – preparat do mycia mroźni i zamrażarek
FORLUX PCH 010 – płyn do mycia chłodni, mroźni
TENZI GRAN GLASS do stosowania w ujemnych temperaturach
Higiena w branży gastronomicznej jest równie ważna jak wyczucie smaku i znajomość technik kulinarnych. Czystość pieca, garnka czy patelni ma odbicie w smaku dania, a zapach czy posmak spalenizny nie zachęca do jedzenia. Profesjonalna chemia dedykowana gastronomii ułatwia zachowanie czystości w barach, restauracjach, gospodach, kuchniach i stołówkach, obiektach małej gastronomii.
Pracownicy hurtowni środków czystości i artykułów BHP PON-PRAN z Wrocławia, chętnie doradzą w doborze odpowiednich preparatów do Twoich potrzeb.
Kontakt:
PON-PRAN – hurtownia środków czystości
ul. Paczkowska 26
50-503 Wrocław
tel. 695 663 630
zamowienia@ponpran.pl